Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
novost-slika
22.09.2020.

Sindikati EU glasali za donošenje novog zakona EU koji podupire pravedne minimalne plaće i kolektivno pregovaranje

ETUC – Golema većina europskih sindikata koji predstavljaju 45 milijuna radnika glasala je za donošenje novog zakona EU koji podupire pravedne minimalne plaće i kolektivno pregovaranje.

Nakon pune i otvorene rasprave, s 85% glasova za, članovi Europske konfederacije sindikata (ETUC) poduprli su zahtjev za europsku direktivu.

U glasanju je sudjelovalo 87 nacionalnih sindikalnih središnjica iz cijele Europe, plus 10 europskih sektorskih sindikata.

Time je stavljen pritisak na predsjednicu Komisije Ursulu von der Leyen, koja je obećala da će u roku od 100 dana predstaviti prijedlog koji bi “osigurao da svaki radnik u EU ima pravednu minimalnu plaću”.
ETUC će iskoristiti mandat da pozove Komisiju da donese Direktivu koja osigurava:

više...
novost-slika
18.09.2020.

Predsjednica Glavnog vijeća HSSMS MT Anica Prašnjak i predsjednik HKMS Mario Gazić u Ministarstvu zdravstva održali sastanak sa ministrom zdravstva

U Ministarstvu zdravstva, 15. rujna, održan je zajednički sastanak ministra zdravstva Vilija Beroša sa predsjednicom Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara Anicom Prašnjak i predsjednikom Hrvatske komore medicinskih sestara Marijem Gazićem.

Na sastanku se raspravljalo o problemima u sestrinstvu na koje organizacije godinama upozoravaju.
Nedostatak medicinskih sestara je tema o kojoj organizacije godinama raspravljaju i stalno upozoravaju da je potrebno poduzeti mjere kako bi se riješio problem nedostatka zdravstvenog osoblja.
Predstavnici Ministarstva zdravstva prema anketama koje su proveli u zdravstvenim ustanovama naveli su da bi do cjelovite popunjenosti u zdravstvenom sustavu trebalo zaposliti

više...
novost-slika
17.09.2020.

Svjetski dan sigurnosti pacijenata, 17. rujna 2020.

Svjetski dan sigurnosti pacijenata 2020. obilježava se 17. rujna s temom Sigurnost zdravstvenih radnika, prioritet je za sigurnost pacijenata.
Cilj obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti pacijenta je podizanje globalne svijesti o sigurnosti pacijenata i poticanje aktivnosti za što sigurniju zdravstvenu skrb u cijelom svijetu.

Ove godine je pandemija COVID – 19 odredila je temu ovogodišnjeg Svjetskog dana sigurnosti pacijenata te potrebu da svoje aktivnosti usmjerimo prema prevenciji, rješavanju ili smanjivanju mogućnosti nastajanja neželjenih događaja potenciranim specifičnim zahtjevima ove bolesti. Naglašava se potreba za veću pažnji sigurnosti zdravstvenih djelatnika u provođenju cjelokupne zdravstvene skrbi; osiguravanjem dovoljnog broja osoblja, edukacije i opremljenosti koji bi svakako smanjili stres u specifičnim uvjetima i radnom okruženju.
U protivnom postoji veća mogućnost stručnih pogrešaka koje mogu dovesti do neželjenih posljedica za pacijenta.

više...
novost-slika
21.08.2020.

Otkazivanje Sindikalno sportskih susreta u zdravstvu - Zaton 2020.

Poštovani članovi,

ovim putem obavještavamo Vas kako je zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj, a sukladno savjetovanju s nekoliko stručnjaka, Organizacijski odbor Sindikalno sportskih susreta u zdravstvu u dogovoru sa odgovornim osobama ZATON HOLIDAY RESORT donio odluku o otkazivanju Sindikalno sportskih susreta koji su se trebali održati od 30. rujna do 4. listopada 2020. godine.

S obzirom na to da je upitna mogućnost da se najavljeni Sindikalno sportski susreti održe na siguran način, a na istima sudjeluju zdravstveni radnici koji se nalaze na prvoj crti obrane od COVID – 19, smatramo da je u ovom trenutku prioritet sačuvati zdravlje svih zdravstvenih radnika i njihovih obitelji, kao i svih korisnika zdravstvenog sustava kako bismo spremni dočekali epidemiološke izazove koji se predviđaju za jesen.

više...
novost-slika
04.08.2020.

05. kolovoza 2020. godine, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja

Prije dvadeset i pet godina Hrvatska vojska i pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja oslobodili su okupirani Knin.

Svake godine 05. kolovoza prisjećamo se vojno redarstvene akcije Oluja, u kojoj se zahvaljujući požrtvovnosti i domoljublju hrvatskih branitelja zavijorila hrvatska zastava u oslobođenom Kninu.

Na taj dan veliku zahvalnost, ponos i poštovanje iskazujemo svim hrvatskim braniteljima, obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja koji su svoje živote ugradili u temelje slobodne i neovisne Republike Hrvatske.

Čestitamo Vam 05. Kolovoza, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

više...
novost-slika
24.07.2020.

Izvještaj Amnesty International-a: zdravstveni radnici suočeni su s velikim brojem smrtnih slučajeva uzrokovanih COVID-19

Sve je više dokaza o utjecaju COVID-19 na djelatnike u zdravstvu, socijalnoj zaštiti i drugim djelatnostima u javnim službama.

Nedavno izvješće Amnesty International govori da je bilo najmanje 1100 smrtnih slučajeva među zdravstvenim i socijalnim službenicima diljem Europe, a EPSU je u ranijem članku izvijestio o preko 600 smrtnih slučajeva na temelju podataka iz samo devet zemalja.

Dostupni statistički podaci variraju od zemlje do zemlje i još uvijek postoje mnoge zemlje u Europi o kojima nema podataka.

Izvješće organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International procjenjuje da je najmanje 3000 zdravstvenih radnika širom svijeta umrlo od posljedica zaraze virusom COVID-19.

više...