Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
Anica Prašnjak u HRT Otvoreno: "Krahirali već jesmo, krahirat ćemo i idućih pet godina"
  17.03.2023.

Anica Prašnjak u HRT Otvoreno: "Krahirali već jesmo, krahirat ćemo i idućih pet godina"

Kako riješiti nagomilane probleme u sustavu zdravstva? Koje su ključne reforme potrebne da bi sustav prestao stvarati dugove, a pacijenti dobili bržu i bolju skrb? Zašto prosvjeduju liječnici? Čime su nezadovoljne medicinske sestre? Ovo su neka od pitanja na koja se odgovaralo u emisiji Otvoreno. 

Anica Prašnjak, Predsjednica GV HSSMS MT, istaknula je zabrinjavajuće stanje u bolnicama što se tiče broja medicinskih sestara.

Navela je da idućih pet godina će otići i steći pravo na mirovinu od 5.500 do 7 000 medicinskih sestara, s druge strane u sustav ih ne dolazi dovoljno. To je katastrofalno stanje što se tiče medicinskih sestara,  dodajući da već godinama Sindikat upozorava da se treba povećati kvota upisa medicinskih sestara.

"Danas mi ne možemo natječaj popuniti, u odnosu na to koliko ih se traži. Treba poboljšati uvjete rada, povećati plaću. Tu imamo i novo kolektivno pregovaranje, a nismo riješili još probleme sa starim kolektivnim ugovorom.

Mi cijelo vrijeme upozoravamo, ne samo Ministarstvo, mi kao Sindikat pišemo dopise poslodavcima. Idu nepotrebne tužbe, nepotrebni troškovi, navela je  Prašnjak, ističući da ima puno problema. 

Cijelu emisiju pogledajte na slijedećem linku.

HRT OTVORENO,  16.03.2023. 


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja