Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
Bez dogovora o povećanju plaća u zdravstvu, nastavak u petak 23. kolovoza
  20.08.2019.

Bez dogovora o povećanju plaća u zdravstvu, nastavak u petak 23. kolovoza

 

Nakon što Vlada RH krajem srpnja nije prihvatila parafirani Dodatak II Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, danas je u Ministarstvu zdravstva održan sastanak pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata. Na sastanku su uz ministra zdravstva Milana Kujundžića sudjelovali i ministar financija Zdravko Marić te ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Sindikalna strana iznijela je kako ostajemo pri svojim zahtjevima, te smatramo kako ovakvo odgađanje ne vodi nikuda.
Vladin stav po pitanju plaća u javnim službama odnosno horizontalno povećanje plaća, nama nije prihvatljiv te nastavljamo s pripremama i planiranjem sindikalnih akcija.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je nakon sastanka sa sindikatima u Ministarstvu zdravstva da će slijedeći sastanak biti u petak 23. kolovoza, na kojem kreću razgovarati o financijskim učincima pregovora.

U Vladi su optimistični te unatoč tome da granski kolektivni ugovor vrijedi do 31. listopada, očekuju da će obje strane naći zajednički jezik.

S druge strane, sindikati su poručili da ako do 15. rujna ne bude dogovora, idu u štrajk.

Ministar zdravstva je i ovaj put istaknuo kako vjeruje da će dogovor koji je bio postignut biti ispoštovan, te da razumije skepsu sindikata, ali da ovaj izostanak zaključaka s današnjeg sastanka nije ništa drugo nego jedan time-out te da će o svemu rečenom danas, izvijestiti premijera.

Također je istaknuo da smatra da svi hrvatski liječnici, medicinske sestre i djelatnici trebaju dobiti veću plaću, ako ih želimo zadržati u Hrvatskoj, a pokazali su svoju kvalitetu koja se može nositi s najboljima.

Dakle, slijedeći sastanak pregovaračkih odbora zakazan je za petak, 23. kolovoza nakon sjednice Vlade koja je zakazana za četvrtak i na kojoj će Vlada donijeti odluku o svom pregovaračkom odboru. 

hrt.hr „Pregovori bez zaključaka, liječnici i sestre najavljuju štrajk“

rtl.hr "Ništa od dogovora o povišicama u zdravstvu"

N1, "Ništa od dogovora o povišicama"

večernji.hr, "Bez dogovora o povišicama u zdravstvu"

jutarnji.hr, „Propali pregovori o povećanju plaća, liječnici i medicinske sestre najavili štrajk „

24sata.hr, "Liječnici najavili još veće liste čekanja"

 

 


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja