Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
Bolnice ostaju bez medicinskih sestara, Novi list, 08.09.2021.
  08.09.2021.

Bolnice ostaju bez medicinskih sestara, Novi list, 08.09.2021.

Manjak medicinskih sestara već godinama je notorna činjenica, ali zdravstvene ustanove iz dana u dan suočavaju se s novim problemima zbog njihovog odlaska iz sustava.

Za Novi list Predsjednik HKMS Mario Gazić naveo je da Komora godišnje primi oko 250 zahtjeva medicinskih sestara vezanih uz odlazak u inozemstvo, a ove godine do ljeta 2021. zaprimili su ih već 100.

Brojke ostaju iste, a tko radi, radi u gorim uvjetima nego prije pandemije. Radi se na rubu izdržljivosti, a sustav počiva na entuzijazmu i požrtvovnosti sestara, upozorava Mario Gazić, predsjednik Komore. 

Predsjednica HSSMS MT Brankica Grgurić napomenula je kako još uvijek medicinskim sestrama do danas nisu isplaćeni prekovremeni sati za koje im poslodavac duguje pojedinačne iznose između 15.000 i 50.000 kuna.

Radim u zdravstvu 41 godinu i uvijek je bilo problema, ali u posljednjih 10 godina više je bolesnika, dijagnoze su teže, veća je izmjena bolesnika po odjelima… Broj osoblja trebao bi rasti, a nama pada. Medicinske sestre treba proglasiti deficitarnim zanimanjem i naći modele da ih zadržimo u Hrvatskoj, poručuje Grgurić.

Predsjednica Sindikata nadalje ističe, da je pandemija ostavila traga na ovoj struci, jer je sve više medicinskih sestara ozbiljno bolesno. To ne čudi, s obzirom na to da mjesečno odrade i po 50 prekovremenih sati.

Cijeli članak pročitajte u nastavku Novi list, 08.09.2021.


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja