Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
EPSU uputio dopis Vladi RH u znak podrške hrvatskim sindikatima
  27.03.2020.

EPSU uputio dopis Vladi RH u znak podrške hrvatskim sindikatima

Izvršni tajnik EPSU-a Jan Willem Goudriaan u ime Europske federacije sindikata, kao i u ime svih sindikata koji su članovi EPSU-a, a među kojim je i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara uputio je dopis Predsjedniku Vlade RH i Ministru rada, a u vezi zaštite prava radnika, očuvanje radnih mjesta i plaća radnicima.

EPSU ističe nezadovoljstvo sa mogućim donošenjem novih zakona, pravilnika kojim bi se narušila prava radnika i vodila ka smanjenju plaća.

Nužno je uključivanje sindikata u donošenje svih mjera kao odgovor na trenutnu izvanrednu situaciju.

U nastavku dopis EPSU-a.

"Poštovani premijeru, Poštovani ministru rada,

kao izvršni tajnik EPSU-a, Europske federacije sindikata koji predstavlja djelatnike javnih službi diljem Europe, pišem vam da izrazim duboku zabrinutost zbog vijesti da vaša vlada možda planira uvesti zakonodavne mjere koje bi ozbiljno narušile prava radnika, a sve to bez ikakve konzultacije sa sindikatima.
Ovo je apsolutno pogrešan signal vlade koja je trenutno predsjedateljica EU-om.

Naših šest sindikata u Hrvatskoj predstavljaju desetke tisuća zaposlenih u javnim službama, uključujući mnoge zdravstvene i socijalne radnike koji riskiraju svoje živote u borbi sa virusom COVID-19. Ključno je da ovi radnici imaju pristup zaštitnim sredstvima i da se druga pravila o zdravlju i sigurnosti primjenjuju na odgovarajući način.

Iako priznaju da su u trenutnoj situaciji potrebne hitne mjere, nema opravdanja da se sindikatima uskraćuje uloga sudjelovanja u donošenju ključnih odluka.
Doista, u Italiji, najteže pogođenoj zemlji u Europi, sindikati su bili središnji u naporima potrebnim za rješavanje krize, a jučer su sindikati s Ministarstvom zdravlja pregovarali o novom sporazumu o zdravlju i sigurnosti.

Hrvatski sindikati odbacuju prijedloge, a vjerujem da ćete preispitati bilo kakve planove i mjere o slabljenju prava radnicima te da ćete uključiti i sindikate te provesti pravilan proces pregovora i socijalnog dijaloga sa sindikatima u vezi s potrebnim mjerama za odgovor na ovu izvanrednu situaciju.

S poštovanjem,"

Izvršni tajnik EPSU-a

Jan Willem Goudriaan 

U Bruxellesu, 26. ožujka 2020.

EPSU letter of protest in support of croatian union

https://www.epsu.org/article/croatia-epsu-responds-threat-labour-rights


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja