Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
Medicinske sestre u reformi hitne pomoći
  08.04.2016.

Medicinske sestre u reformi hitne pomoći

Ovih dana u medijima možemo čuti nove reforme koje se spremaju u sustavu zdravstva, a izazvale su brojne reakcije građana, pacijenata i sindikata.

Prva reforma resornog ministarstva jest reforma hitne pomoći prema kojoj će po prijemu pacijenata trijažna medicinska sestra u OHBP-u procjenjivati je li neki pacijent hitan, te ako nije uputiti ga da se javi svom liječniku ili u izvanbolničku hitnu.

“Ako će pacijent i dalje inzistirati na pregledu u OHBP-u, prijedlog je da mu se naplati 150 kuna, a ako dobije ikakvu intervenciju taj će mu se iznos umanjiti za pola i iznosit će 75 kuna”, kako kaže resorni ministar zdravstva u viđenju reforme zdravstvenog sustava.

Predsjednica Glavnog vijeća našeg Sindikata Anica Prašnjak u izjavama za medije, ovih dana, jasno je istaknula kakva se odgovornost u tim slučajevima nameće medicinskim sestrama te ističe da medicinske sestre ne mogu preuzeti ulogu liječnika jer su educirane za zdravstvenu njegu bolesnika, a ovom najavljenom reformom je predviđeno da medicinske sestre obavljaju trijažu pacijenta u OHBP-ima i „nehitne“ pacijente preusmjeravaju obiteljskim liječnicima.
Medicinske sestre ne mogu preuzeti toliku odgovornost te će stoga biti teško provesti takvu reorganizaciju.

Više o aktualnoj reformi zdravstva pročitajte u nastavku.

HRT Dnevnik, 08.04.2016., 29min:50sec

rtl.hr:"Medicinske sestre glavne u reformi hitne pomoći"

24sata.hr: "Dio liječnika i sestara neće odbijati pacijente"

nacional.hr: "Nakić predstavio prijedlog reforme hitne pomoći"

net.hr: "Nakić: Želimo uštedjeti na nepotrebnim pretragama"

 


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja