Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
Postignut dogovor Vlade i sindikata - povećanje osnovice od 4% od 1. svibnja 2022.
  26.04.2022.

Postignut dogovor Vlade i sindikata - povećanje osnovice od 4% od 1. svibnja 2022.

Danas, 26. travnja 2022. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održan je XIV. sastanak pregovaračkih odbora sindikata javnih službi i Vlade Republike Hrvatske o Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama.

Nakon što su sindikati na sastanku održanom početkom travnja zatražili da se u pregovore uključi i Predsjednik Vlade RH, na današnji je sastanak došlo šest ministara, a pridružio im se i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.
Sastanak je počeo nešto iza 13 sati, a na sastanak su najprije došli ministri Josip Aladrović, Zdravko Marić, Nina Obuljen Koržinek, Radovan Fuchs, Davor Božinović i Ivan Malenica.

Sindikatima je prvotno iznesen prijedlog povećanja osnovice od 2% od 1. svibnja 2022. i 2% u sljedećem dijelu godine, te povećanje naknade za trošak prijevoza na 1,30 kn po kilometru.

Sindikati su navedenu ponudu odbili, nakon čega je pregovarački odbor Vlade RH iznio ponudu povećanja osnovice od 2% od 1. svibnja te 2% od 1. srpnja 2022. godine, što sindikatima također nije bilo prihvatljivo.
Nakon time-out-a sastanku se pridružio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Sindikati su Predsjedniku Vlade RH iznijeli i argumentirali svoj zahtjev o povećanju osnovice od 4% od 1. travnja, nastavku pregovora o osnovici u rujnu te povećanju naknade za trošak prijevoza na 1,35 kn po kilometru.

Nakon još jednog time-out-a postignut je dogovor o povećanju osnovice od 4% od 1. svibnja 2022. godine kao i nastavak razgovora o materijalnim pravima u rujnu ove godine, te povećanje naknade za trošak prijevoza na 1,35 kn po kilometru plus korektivni mehanizam od 10 posto, a iznos za sistematske preglede povećava se na 1.200,00 kuna.

S obzirom da su pregovori bili izrazito iscrpljujući i da se nakon nekoliko mjeseci i trinaest održanih sastanaka nismo pomaknuli s mjesta u odnosu na prvotnu ponudu Vlade RH, a naročito uzimajući u obzir neizvjesnu situaciju u Europi u posljednja tri mjeseca, ovim putem ipak možemo izraziti zadovoljstvo jer smo postigli dogovor o povećanju osnovice od 4% u prvom dijelu godine te nastavak pregovora o materijalnim pravima u rujnu, kao i povećanje naknade za trošak prijevoza kao glavnim pitanjima u ovim pregovorima.

Također je važno spomenuti da je ranije važeći Temeljni kolektivni ugovor istekao prije nekoliko mjeseci, kao i njegova produžena primjena i da je Vlada RH usvojila Odluku o materijalnim i nematerijalnim pravima, drugim naknadama te visini osnovice za obračun plaće službenika i namještenika u javnim službama, temeljem koje se sva materijalna i nematerijalna prava sadržana u TKU-u primjenjuju do sklapanja novog TKU-a, postignutim se dogovorom o potpisivanju novog Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama vraća sigurnost svih zaposlenika u javnim službama.

Potpisivanje novog Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama očekuje se u petak.


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja