Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
Predsjednica HSSMS MT Brankica Grgurić u emisiji N1, 30.03.2020.
  30.03.2020.

Predsjednica HSSMS MT Brankica Grgurić u emisiji N1, 30.03.2020.

Predsjednica HSSMS MT Brankica Grgurić danas je gostovala u emisiji N1 gdje je opisala situaciju u KB Sveti Duh, probleme s kojima se trenutno suočavaju zdravstveni radnici gdje je pritom naglasila da su zdravstveni radnici trenutno pod velikim stresom.

Predsjednica HSSMS MT navela je kako su u KB-u Sveti Duh počeli uzimati uzorke djelatnicima koji su u samoizolaciji, iako u toj bolnici nema zaraženih te da će se nakon rezultata vidjeti hoće li to donijeti probleme s brojem djelatnika.

Kada je riječ o zaštitnoj opremi, kaže da su vrlo oprezni. „Imali smo prilike čuti iz medija, 13 tona pa 10 tona, mi to sve s velikom rezervom radimo i čuvamo. Ali ne možemo bez opreme ako je sumnja u COVID 19 ili ako imamo potvrđenog. Jako je važno da imamo dobru zaštitu, maske ffp3, koje koristimo kod intubacija, kod punkcija, kada se stvara aerosol koji je rizik“, kaže Grgurić i zaključuje da opreme ima zasad ispod optimuma, ali relativno dovoljno jer nema puno bolesnika koji su pozitivni.

Kaže kako su zdravstveni djelatnici pod velikim stresom jer su im i djeca sama kod kuće.
„Pitanje za puno njih i kako doći na posao, autobusne linije ne odgovaraju radnom procesu, ako završim posao u 15 sati, a nemam liniju do 20 sati, što da radim pitam vas“, kaže Grgurić i upozorava da sestre sada rade u smjenama od 24 sata.

Ponavlja da u ovome trenutku sve funkcionira, međutim ističe problem rotacija ako sustav bude pod većim opterećenjem. „ Ja sada najavljujem kao mogućnost da se sestre neće moći rotirati, jer nije isto raditi na odjelu i u intenzivnoj jedinici, gdje oko pacijenta ima 5 aparata koji mu pomažu. Ne može sestra s poliklinike raditi na intenzivnoj, treba edukacija i o tome treba voditi računa“, zaključuje predsjednica Sindikata medicinskih sestara.

U nastavku možete pogledati cijelu emisiju N1 na slijedećem  linku.

N1, Sindikat medicinskih sestara: Opreme ima ispod optimuma

 


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja