Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
Prema standardima Europske unije u hrvatskom zdravstvenom sustavu nedostaje 12 500 medicinskih sestara
  17.04.2016.

Prema standardima Europske unije u hrvatskom zdravstvenom sustavu nedostaje 12 500 medicinskih sestara

Manjak medicinskih sestara i tehničara u sustavu zdravstva i dalje je aktualna tema u medijima s obzirom da upravo zbog manjka medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenim ustanovama se javljaju veliki problemi i ozbiljne posljedice u praksi, kako za medicinske sestre, tako i za njihove pacijente.

Da postoji deficit medicinskih sestara najbolje pokazuju prekovremeni sati kada medicinske sestre rade 60 i više sati tjedno za koje nisu adekvatno plaćene.

O manjku medicinskih sestara U Republici Hrvatskoj u emisiji Novi dan, u subotu 16. travnja 2016.,  govorila je predsjednica Glavnog vijeća HSSMS MT Anica Prašnjak.

Prema standardima Europske unije, u hrvatskom zdravstvenom sustavu nedostaje 12.500 medicinskih sestara i tehničara, te je s obzirom na taj podatak, neodrživ naputak o zabrani zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama, koji je resorni ministar donio početkom veljače.

Strategija razvoja ljudskih resursa u zdravstvu, razvoj plana i sustava za praćenje ljudskih resursa i obrazovanje medicinskih sestara, provedba situacijske analize u području sestrinstva, strategija zapošljavanja samo su neke od ključnih i važnih smjernica koje valja poduzeti kako bi se navedeni problemi počeli rješavati.

Više o navedenoj temi pogledajte u prilogu.

Novi dan N1: "Trebat će nam 60 godina da dostignemo standard EU"

Novilist.hr: "Neodrživost naputka o zabrani zapošljavanja"

index.hr: "Reforma Hitne: Kako će funkcionirati uz manjak liječnika i medicinskih sestara?"

vecernji.hr: "Poslodavci traže od Vlade: Nema radnika dopustite uvoz"

 


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja