Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
19.11.2018.

Sindikati javnih službi najavili štrajk u srijedu 28. studenog

Sindikati javnih službi najavili štrajk u srijedu 28. studenog

Čelnici sindikata zaposlenih u javnih službama najavili su  štrajk u svim javnim službama, koji bi trebao početi 28. studenoga i održavao bi se svaki tjedan po jedan dan sve do ispunjenja njihovih zahtjeva za većim plaćama zaposlenika u javnim službama.

Na konferenciji za novinar najavljeno je kako će štrajk započeti 28. studenoga, a zatim će se nastaviti 4. i 13. prosinca te svaki tjedan po jedan dan sve do ispunjenja sindikalnih zahtjeva. 

Sindikati javnih službi započeli su s nacionalnom kampanjom za povećanjem osnovice i boljim standardom zaposlenika u javnim službama, a štrajk nije jedini instrument pritiska na Vladu.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem na konferenciji za novinare rekla je kako je najava štrajka upućena Vladi zbog toga što su propali pregovori s Vladom o povećanju plaća zaposlenih u javnim službama, kako njihove plaće ne bi zaostajale:

'Ponuda Vlade nije išla u tom smjeru, nije prihvaćala argumente da su zaposlenici u javnim službama potplaćeni i da ne bi smjeli zaostajati sa svojim primanjima za standardom u RH. Vladina ponuda za tri postotnim povećanjem osnovice plaća u 2019. je poražavajuća i ponižavajuća te jasno pokazuje da Vlada ne cijeni zaposlenike u javnim službama'

Predsjednik Nezavisnog  sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je da će sindikati na vrijeme i sukladno zakonu najaviti poslodavcima koliko će trajati štrajk taj dan, jer, pojasnio je, može trajati cijeli dan ili kraće. 

Serija od puno manje udaraca može dovesti do razgovora i konačnog rješenja

Istaknuo je kako sindikati zaposlenih u javnim službama traže rast plaća od 5,8 posto, kolika je projekcija rasta plaće u RH u idućoj godini.

Predsjednica Sindikata socijalne skrbi Jadranka Dimić rekla je da je razlog štrajka dugogodišnje nezadovoljstvo zaposlenika u javnim službama i nebrigom Vlade za javni sektor. Istaknula je kako razlog štrajka nije isključivo zbog plaća, već i zato što zato što građani – koji cijeli radni vijek izdvajaju velike doprinose za npr. zdravstvo, socijalnu skrb i obrazovanje, zaslužuju i kvalitetnu uslugu.

Upozorivši kao vlada štedi na zapošljavanju liječnika, učitelja, socijalnih radnika i drugih, Dimić je rekla kako je samo u sustavu socijalne skrbi, prije odluke o zabrani zapošljavanja, bilo 8800 zaposlenika da bi ih sada bilo 1727.

Vezano uz ideju HUP-a da se višak radne snage iz javnog sektora prebaci u privatni sektor, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić upozorio je kako je to nastavak višegodišnje priče i “izvitoperenog pogleda” da je javni sektor nevažan i štetan te treba smanjiti javnu i državnu potrošnju. Upitao je kako će se provesti ta ideja – hoće li se oni otpuštati. Smatra kako se radi o “nerealnoj zamisli” izvan prostora i vremena.

To govori da su ti umovi toliko izbrazdani iskrivljenom sviješću koji zovemo ideologija ili neoliberalizam, čiji je glavni sadržaj da je javna potrošnja nešto što je uvijek štetno, pretjerano i treba je stalno smanjivati kako bi se smanjivali porezi u zemlji i mogli se ostvarivati veći profiti”, rekao je.

Ribić upozorio kako je ova njihova kampanja u službi spašavanja građana i javnih službi koje su javno dobro.

U nastavku emisije i portali, koji su do sada prenijeli vijest o  konferenciji za tisak sindikata javnih službi, kao i reakcije na istu

PORTALI

https://vijesti.hrt.hr/473232/sindikati-javnih-sluzbi-idu-u-strajk-28-studenog (tekst+ TV prilog + reakcija ministar financija Marića)

https://www.vecernji.hr/vijesti/sindikati-javnih-sluzbi-idu-u-strajk-28-studenog-1283634

https://www.vecernji.hr/vijesti/povecanje-placa-od-tri-posto-je-fer-uvijek-ce-neki-misliti-da-su-dobili-manje-od-ostalih-1283631 (reakcija ministra financija)

https://vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/3290745/sindikati-najavili-strajk-i-porucili-potplaceni-smo-radit-cemo-sustavne-pritiske-za-rast-placa/

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/nezadovoljni-placama-vise-sindikata-najavilo-strajk-28-studenog---538957.html

http://hr.n1info.com/a348528/Vijesti/Sindikati-javnih-sluzbi-idu-u-strajk-pocinju-28.-studenog.html

http://hr.n1info.com/a348630/Video/Zdravko-Maric-komentirao-najavu-strajka-sindikata-javnih-sluzbi.html  (reakcija ministra financija Marića)

https://www.telegram.hr/politika-kriminal/sindikati-javnih-sluzbi-nisu-se-s-ministrom-dogovoriti-oko-povisica-pa-su-najavili-strajk-za-10-dana/

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/sindikati-javnih-sluzbi-najavili-strajk-za-28-studenoga-20181119

https://net.hr/danas/hrvatska/sustavu-prijeti-kolaps-javne-sluzbe-krecu-u-strajk-od-28-studenog-ovo-je-alarm-vladi/

https://www.24sata.hr/news/sto-im-je-vazno-ovaj-je-alarm-vladi-da-prestroji-prioritete-600649

https://www.24sata.hr/news/vlada-je-sindikatima-ponudila-koliko-moze-razgovarat-cemo-600683 (reakcija ministra financija Marića)

https://www.index.hr/vijesti/clanak/sindikati-javnih-sluzbi-idu-u-masovni-strajk-ponuda-vlade-je-sramotna/2043595.aspx

https://www.index.hr/vijesti/clanak/maric-komentirao-najavu-strajka-sindikata-javnih-sluzbi/2043616.aspx  (reakcija ministra financija Marića)

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Javne-sluzbe-idu-u-strajk-Ne-uspije-li-mirenje-rad-ce-obustaviti-obrazovanje-zdravstvo-socijalna-skrb-kultura-i-znanost

https://www.glasistre.hr/hrvatska/sindikati-javnih-sluzbi-najavili-strajk-za-28-studenoga-574760

https://srednja.hr/novosti/hrvatska/iznenadni-slobodni-dani-profesori-skolama-fakultetima-idu-strajk-a-evo-pocinje/

http://www.poslovni.hr/hrvatska/sindikati-javnih-sluzbi-najavljuju-strajk-347098

https://direktno.hr/domovina/strajk-javnim-sluzbama-pocinje-28-studenoga-139579/

https://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/javne-sluzbe-stupaju-u-strajk-evo-sto-ih-je-nagnalo-na-to-1250573/

http://www.znet.hr/2018/11/sindikati-javnih-sluzbi-idu-u-strajk-pocinju-28-studenog/

https://www.nacional.hr/sindikati-javnih-sluzbi-28-studenog-krecu-sa-strajkom/

http://radio101.hr/iducu-srijedu-sindikati-javnih-sluzbi-idu-u-strajk/

http://www.mnovine.hr/hrvatska/aktualno/sindikati-javnih-sluzbi-objavili-da-idu-u-strajk/

http://hrvatska-danas.com/2018/11/19/sindikat-javnih-sluzbi-u-ponedjeljak-je-najavio-strajk-evo-sto-kaze-zdravko-maric/  (+ reakcija ministra financija Marića)

https://totalinfo.hr/branimir-mihalinec-sindikati-javnih-sluzbi-idu-u-strajk-od-28-studenoga/

https://totalinfo.hr/petrov-o-strajku-sindikata-zbog-uhljeba-nema-zeljenog-povecanja-placa-za-javne-sluzbe/ (reakcija Petrova)

https://dalicom.eu/sindikati-javnih-sluzbi-idu-u-strajk-pocinju-28-studenog/

https://ogportal.com/2018/11/19/sindikati-javnih-sluzbi-idu-u-strajk-28-studenog/

https://theworldnews.net/hr-news/sindikati-javnih-sluzbi-idu-u-strajk-28-studenog

TV

https://hrti.hrt.hr/videostore/moviedetails?referenceId=376237116&refer=videostore%7Cmovies&customCatalogueReferenceId=dnevnik1&player=True&heading=DNEVNIK%201  HRT Dnevnik 1 od 11:54 minute

https://dnevnik.hr/galerija/vijesti/hrvatska/nezadovoljni-placama-vise-sindikata-najavilo-strajk-28-studenog---538957.html/61595594/538957  NOVA TV Dnevnik u 14 h prilog

RADIO

https://hrti.hrt.hr/livetv/radio#_  HR Radio Vijesti u 13 h od 4:46 minute

https://hrti.hrt.hr/livetv/radio#_  HR Radio Vijesti u 14 h od 2:13 minute

http://www.mediaservis.hr/index.php/audio-vijesti/item/103059-103059-vijesti-u-podne Media Servis Vijesti u 12h

http://www.mediaservis.hr/index.php/audio-vijesti/item/103071-103071-vijesti-u-13 Media Servis Vijesti u 13h