Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
Svjetska organizacija sindikata (PSI) poziva Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da medicinskom osoblju osigura medicinsku zaštitnu opremu koja štiti od prijenosa virusa
  26.03.2020.

Svjetska organizacija sindikata (PSI) poziva Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da medicinskom osoblju osigura medicinsku zaštitnu opremu koja štiti od prijenosa virusa

Public Services International (PSI), Svjetska organizacija sindikata čiji je član i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara okuplja više od 20 milijuna radnika, iz više od 700 sindikata u 163 zemalja. PSI je globalna federacija sindikata posvećena promociji kvalitetnih javnih usluga u svim dijelovima svijeta.

Svijet pozdravlja predanost i hrabrost zdravstvenih radnika tijekom pandemije Covid-19, a izrazi solidarnosti i podrške dolaze iz cijelog svijeta.

No, to nije dovoljno.

U pismu dr. Tedrosu Ghebreyesusu, izvršnom direktoru Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), izvršna tajnica PSI Rosa Pavanelli poziva ga da  riješi ozbiljni nedostatak medicinske zaštitne opreme (PPE) za osoblje koje provodi duge sate u izravnom kontaktu sa zaraženim bolesnicima.

U svom izlaganju Rosa Pavanelli ističe:

„Ne želimo da zdravstveni radnici postanu mrtvi heroji. Treba nam što više zdravih zdravstvenih radnika da bismo svi bili živi i zdravi.

Svakodnevno smo bili u kontaktu s članovima naših podružnica širom svijeta, ujedinjeni u poduzimanju akcija u ovom tmurnom povijesnom trenutku. To je uključivalo i naše organiziranje i pomoć u najugroženijim zemljama, kao što su Italija, Španjolska, Južna Koreja, Japan.

U razgovoru sa članovima iz ugroženih zemalja jasno se vidi da postoji ozbiljna nestašica osobne zaštitne opreme za osoblje koje provode duge sate u izravnom kontaktu sa zaraženim pacijentima, a to uključuje nedostatak maski, rukavica, dezinfekcijskih sredstava, ventilatora i ostalog medicinskog pribora. Ovaj ključni problem ističu i zdravstveni radnici u drugim zemljama dok se pripremaju za borbu protiv prenošenja infekcije COVID-19.

Potrebne su hitne izvanredne mjere da se izbjegne još veća tragedija.

Stoga Vas molim da , bez odgađanja, pozovete zemlje članice WHO da poduzmu sve moguće inicijative kako bi naredili da se tvornice u njihovim zemljama prošire i da se proizvodnja preusmjeri na proizvodnju zaštitne opreme.

Španjolska je poduzela hrabar korak rekvizicije privatnih bolnica širom zemlje. Italija i Francuska naredile su privatnim bolnicama da prihvate i liječe pacijente COVID 19.

Vlade moraju staviti zdravlje ljudi na prvo mjesto bez ikakvog razmišljanja.

I zato PSI poziva na "Javno zdravlje, jednom zauvijek".

PSI raises alarm with WHO on urgent need of PPE

 

 


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja