Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
Svjetski dan zdravlja, 07. travnja 2021.
  06.04.2021.

Svjetski dan zdravlja, 07. travnja 2021.

7. travnja obilježavamo Svjetski dan zdravlja.

Pandemija COVID-19 pokazala nam je koliko su zdravstvene usluge vitalne za naš život i naše društvo. Pandemija je također pokazala da su zdravstvene i socijalne usluge sposobne učinkovito se nositi s velikim zdravstvenim krizama i, što je najvažnije, osigurati pristup svim građanima, bez obzira na ekonomski status.

Jedna od glavnih pouka naučenih iz pandemije COVID-19 jest da, više nego ikad, moramo zaštititi zdravlje i njegu od komercijalizacije i privatizacije. Nitko ne bi trebao zarađivati od pandemije.

07. travnja 2021. na Svjetski dan zdravlja 2021, EPSU poziva EU i europske zemlje u svrhu:

1. Zaštite zdravlja kao javno dobro i zabrane privatnim tvrtkama zaradu od pandemije;

2. Rad na osiguranju cjepiva za sve. Ključni prvi korak je uvođenje „odricanja“ od prava intelektualnog vlasništva na cjepivo kako bi se ubrzala proizvodnja cjepiva i učinila dostupnom svim građanima širom svijeta;

3. Povećati ulaganja u zdravstvene i socijalne sustave, osigurati odgovarajuću razinu osoblja i poboljšati sigurnost i radne uvjete, tako da zdravstveni i socijalni radnici mogu pružiti sigurne zdravstvene i socijalne usluge za sve građane.

Cjepivo za sve

Hitno je potrebno „odricanje“ od prava intelektualnog vlasništva za cjepiva COVID-19 kako bi se povećala proizvodnja i dostupnost svim ljudima širom svijeta. Nećemo biti zaštićeni od virusa dok se svjetska populacija ne cijepi.
Javni interes trebao bi biti iznad zaštite patenta i dobiti privatnih farmaceutskih tvrtki.
EU i europske vlade trebale bi preuzeti kontrolu nad proizvodnjom i distribucijom kako bi osigurale sigurnost za sve.

"Nitko nije siguran dok svi nisu sigurni"

Aplauzi nisu dovoljni

07. travnja pozdravljamo junaštvo stotina tisuća zdravstvenih i socijalnih radnika. Više od godinu dana borili su se protiv virusa i štitili naša društva.
Obilježavamo smrt mnogih  radnika koji su izgubili živote štiteći pritom i druge. Nedavno izvješće Amnesty Internationala, pripremljeno u suradnji sa EPSU-om i povezanim društvima, pokazuje zastrašujući broj smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19 među zdravstvenim i socijalnim radnicima te nedostatak transparentnosti u mnogim zemljama u evidentiranju i prijavljivanju ovih smrtnih slučajeva.

Vlade trebaju biti transparentnije u pružanju informacija o smrtnim slučajevima povezanim s COVID-19 i napretku u cijepljenju među zdravstvenim i socijalnim radnicima.

EPSU i njegove podružnice godinama su postavljale pitanje nedostatka osoblja i niskih plaća u zdravstvu i socijalnoj skrbi. EU i europske vlade trebale bi povećati plaće i poboljšati radne uvjete, uključujući i zdravlje i sigurnost na radnom mjestu.
Iako je riješen nedostatak osobne zaštitne opreme (PPE), postoji hitna potreba za rješavanjem sve veće razine stresa i sagorijevanja među zdravstvenim i socijalnim radnicima. Mnogi su iscrpljeni i sve više razmišljaju o napuštanju profesije. Hitno je potrebno osigurati odgovarajuću razinu osoblja. Nakon prethodnih kriza, poput financijske krize 2008., razina osoblja smanjena je zbog nedovoljnog ulaganja.
Poboljšanje radnih uvjeta presudno je ako javni zdravstveni i socijalni rad žele preživjeti pandemiju i postati atraktivan sektor za sljedeće generacije zdravstvenih radnika.

Budućnost dugotrajne skrbi

U svjetlu starenja stanovništva, EPSU poziva EU i europske vlade da predstave jasnu viziju sektora dugotrajne skrbi nakon desetljeća zanemarivanja.
Neprihvatljivo je i nehumano tretirati starije ljude kao robu od koje privatne tvrtke mogu profitirati. EPSU je pozvao na istrage o zastrašujućoj stopi smrtnosti u domovima za njegu starijih osoba širom Europe. Moramo prepoznati ključnu ulogu koju socijalne usluge igraju u našim društvima. Rad dugotrajnih njegovatelja i svih onih u zdravstvenom sektoru, od kojih su većina žene, treba biti prepoznati kroz veće plaće, poboljšane radne uvjete, bolje zdravlje i sigurnost te dovoljnu razinu osoblja.

 

Global Health Day 2021 Statement NO PROFIT FROM THE PANDEMIC | VACCINE FOR ALL


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja