Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

Vlada RH: 10 % od osnovne plaće nagrade za rad s oboljelima od Covid-19
  08.12.2020.

Vlada RH: 10 % od osnovne plaće nagrade za rad s oboljelima od Covid-19

Na otvorenom dijelu 27. sjednice Vlade, održane 07. prosinca 2020. donijeta je odluka o posebnim nagradama za rad s oboljelima od covid-19 u iznosu od 10 posto osnovne plaće i to za radnike u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, za službenike kaznenih tijela i pripadnike Oružanih snaga.

Pravo na posebnu nagradu u sustavu zdravstva, sukladno odluci, ostvaruje radnik za vrijeme koje sukladno rasporedu poslodavca/ravnatelja doma zdravlja obavlja poslove u ustrojstvenim jedinicama/djelatnostima koje pružaju skrb oboljelima od bolesti covid-19, rekao je ministar zdravstva Beroš.

"Odlukom se također predlaže da radnik koji je privremeno raspoređen na obavljanje poslova vezano uz pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelim od bolesti covid-19 ima pravo umjesto plaće za tekući mjesec koju je ostvario temeljem privremenog rasporeda uvećanu za posebnu nagradu, za to razdoblje ostvariti plaću u visini njegove prosječne mjesečne plaće u prethodna tri mjeseca prije njegovog privremenog rasporeda, ako je to za radnika povoljnije", istaknuo je Beroš.

Isplata u skladu s tom odlukom počinje s obračunom plaće za studeni što znači da će svim radnicima koji ostvaruju pravo na isplatu nagrade razlika plaće biti isplaćena s plaćom isplaćene u prosincu.

Jednaku će nagradu dobiti i radnici u sustavu socijalne skrbi koji obavljaju poslove vezane za brigu o zdravlju i njegu korisnika usluge smještaja ili organiziranog stanovanja oboljelima od covid-19, kao i pripadnici zdravstvene službe Oružanih snaga RH koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelima od te bolesti, a također i službenici kaznenih tijela koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene zaštite osobama lišenim slobode u zatvorskom sustavu, a oboljeli su od covid-19.

Ovom odlukom Vlade u jednom djelu uvaženi su zahtjevi Sindikata da se medicinske sestre i medicinski tehničari nagrade za izniman doprinos i požrtvovnost kojom svakodnevno skrbe o oboljelim pacijentima.

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara zajedno s Hrvatskom komorom medicinskih sestara i Hrvatskim nacionalnim savezom sestrinstva od početka pandemije su isticali koliko medicinske sestre i medicinski tehničari odgovorno i  nadljudskim naporima  svakodnevno rade da bi osigurali kvalitetnu zdravstvenu skrb bolesnicima oboljelima od bolesti COVID – 19.

Stoga smo učestalo upućivali dopise resornom Ministarstvu sa zahtjevima nagrađivanja odnosno stimulaciji medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima.

Početkom studenog uputili smo dopis Ministarstvu zdravstva u kojem ukazujemo da su zemlje u našem okruženju utvrdile određene dodatke na plaću medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima koji rade s bolesnicima oboljelima od bolesti COVID - 19 i zahtijevali od Ministarstva zdravstva da se i u našoj zemlji slijedi takav primjer.
Nakon toga, uputili smo još jedan dopis u kojem smo tražili određene dodatke na uvjete rada medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima koji rade o oboljelima od korona virusa.

Odluka Vlade o posebnim nagradama za rad s oboljelima od covid-19 je opravdana s obzirom na odgovornost, angažman i cjelokupni doprinos zdravstvenih radnika u ovim izvanrednim okolnostima epidemije korona virusa.

Sindikat će i dalje raditi na poboljšanju radno materijalnih prava radnika posebice u ovim vremenima gdje medicinske sestre i medicinski tehničari maksimalno se zalažu za ozdravljenje bolesnika te ulažu nadljudske napore u zaštiti zdravlja svojih sugrađana.

U nastavku možete pročitati Odluku 27. sjednice Vlade, održane 07. prosinca 2020.  o posebnim nagradama za rad s oboljelima od covid-19.

Vlada RH, 07.12.2020.
Odluka o posebnoj nagradi radnicima u sustavu zdravstva koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelima od bolesti Covid-19


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja