Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
10. sastanak pregovaračkih odbora sindikata i Vlade RH o sklapanju novog kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, 19.06.2023.
  20.06.2023.

10. sastanak pregovaračkih odbora sindikata i Vlade RH o sklapanju novog kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, 19.06.2023.

U ponedjeljak, 19. lipnja 2023. godine u Ministarstvu zdravstva održan je 10. sastanak pregovaračkih odbora sindikata i Vlade Republike Hrvatske o sklapanju novog kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

U ime pregovaračkog odbora Vlade RH sastanku prisustvovali i ministar zdravstva, Vili Beroš i državni tajnik Tomislav Dulibić.
Pregovarački odbor Vlade RH prezentirao je izračune dogovorenih povećanja plaća temeljem Memoranduma o razumijevanju i Odluke o isplati privremenog dodatka na plaću državnim službenicima i namještenicima te službenicima i namještenicima u javnim službama.

Na sastanku je dogovoreno i da će Vlada RH donijeti odluku o isplati materijalnih i nematerijalnih prava te drugih naknada za zaposlenike u ustanovama iz sustava zdravstva.

Naime, budući da je Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja istekao 25. ožujka 2023. te da je nastupila produžena primjena pravnih pravila koja traje tri mjeseca, nužno je da se zaposlenima u ustanovama na koje se primjenjuje Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, sva materijalna i nematerijalna prava osiguraju i nakon isteka produžene primjene pravnih pravila.

Stoga će Vlada RH donijeti predmetnu odluku kojom će se zaposlenima u sustavu zdravstva sva materijalna i nematerijalna prava koja su ostvarili iz rada i po osnovi rada temeljem Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, priznavati i primjenjivati u istom opsegu i nakon isteka produžene primjene pravnih pravila sadržanih u Kolektivnog ugovoru.

Također je dogovoreno da se pregovori nastavljaju odnosno da će se nastaviti rad na svim odredbama članaka i prijedlozima od strane obje ugovorne strane.

Sljedeći sastanak pregovaračkih odbora sindikata i Vlade RH o sklapanju novog kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, dogovoren je za 28. lipnja 2023. godine.


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja