Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
29. obljetnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara
  11.05.2020.

29. obljetnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara

Na današnji dan prije 29 godina osnovan je Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara.

Po prvi puta u gotovo tri desetljeća Dan Sindikata nismo u mogućnosti obilježiti zajedničkim okupljanjem, bilo ono svečano ili prosvjedno.

Naš Sindikat punih 29 godina, kao strukovna, samostalna i dobrovoljna organizacija kroz različite oblike sindikalnog djelovanja i sindikalne borbe te industrijske akcije, kroz kolektivno pregovaranje i sklapanje kolektivnih ugovora kao reprezentativan sindikat u djelatnosti zdravstva  i na području javnih službi, štiti i unapređuje radno-pravni status, profesionalna prava i interese medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

Nemoguće je pobrojati sva javna istupanja, brojne sindikalne akcije, dopise institucijama i zdravstvenim ustanovama, a kojima je Sindikat uspješno promicao i štitio prava i interese te dostojanstvo i ugled ne samo članova Sindikata nego svih medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

Nedvojbena je činjenica da smo jedna od rijetkih država u kojoj se sva prava koja različitim sindikalnim aktivnostima i akcijama izbore članovi sindikata, bezrezervno primjenjuje na sve zaposlenike u djelatnosti, dakle i na one koji ni na koji način ne sudjeluju  u djelovanju i aktivnostima sindikata.

Nekoliko je ključnih stvari koje su obilježile djelovanje i rad Sindikata u zadnjih nekoliko godina: prosvjed medicinskih sestara i medicinskih tehničara održan povodom 28. godišnjice osnutka Sindikata 2018. godine, referendumska inicijativa 67 je previše 2019. godine, potpisivanje Dodatka II Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja nakon prosvjednih aktivnosti „5 do 12“ u rujnu prošle godine, potpisivanje Dodatka III Kolektivnog ugovora kojim je napokon riješen i problem plaćanja prekovremenog rada prije nekoliko dana kao i potpisivanje Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama 2017. godine te Dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru krajem prošle godine.

 U razdoblju od 1. siječnja 2017. pa do danas, plaće su u sustavu zdravstva kroz Temeljni kolektivni ugovor te Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva, povećane ukupno 20%.

 Potpisivanjem Dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru krajem prošle godine dogovoreno je povećanje osnovice za plaće u 2020. godini od ukupno 6% od čega je i realizirano povećanje osnovice od 2% u siječnju.  Daljnje povećanje ugovoreno je od 1. lipnja te potom od 1. listopada, međutim, Vlada RH je pokrenula pregovore o Dodatku II Temeljnom kolektivnom ugovoru u kojem je tražila suspenziju daljnjeg uvećanja osnovice (2% od lipnja te 2% od listopada) te odustajanje od isplate regresa, božićnice i jubilarne nagrade u ovoj godini.

 Jedna od glavnih vrijednosti koje Sindikat kao organizacija zastupa je međusobna solidarnost kao istinska društvena vrijednost. 

Međutim, u okolnostima u kojima su medicinske sestre i medicinski tehničari jedan od najvažnijih dionika zdravstvenog sustava bez kojih sustav ovih dana ne bi mogao funkcionirati, traženje takvog odricanja je najblaže rečeno, nekorektno i neprimjereno.

Kolegice i kolege, pred nama su neizvjesna i teška vremena kao i mnogo puta do sada. Zajedno smo prošli različite prosvjede, štrajkove, gospodarske krize, pregovore i brojne druge aktivnosti i akcije, sve s jednim ciljem, a to je dobrobit medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

Vjerujemo kako ćemo i u ovom predstojećem i neizvjesnom razdoblju, uz zajedništvo i vašu podršku, ostvariti naše ciljeve u najboljem interesu medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

Ovim putem članicama i članovima srdačno čestitamo 29. rođendan Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara!

U nastavku pogledajte VIDEO čestitku HSSMS MT povodom 29. obljetnice Sindikata i Međunarodnog dana sestrinstva.

VIDEO čestitka HSSMS MT povodom 29. obljetnice Sindikata i Međunarodnog dana sestrinstva

 

 


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja