Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
Održan konzultativni sastanak Vlade i  sindikata o mogućim uštedama u javnim službama zbog gospodarske krize nastale pandemijom korona virusa, 23.04.2020.
  24.04.2020.

Održan konzultativni sastanak Vlade i sindikata o mogućim uštedama u javnim službama zbog gospodarske krize nastale pandemijom korona virusa, 23.04.2020.

U četvrtak, 23. ožujka održan je konzultativni sastanak Vlade sa predstavnicima sindikata, potpisnicima kolektivnog ugovora i temeljnog kolektivnog ugovora o mogućim uštedama u javnim službama, odnosno mogućnosti da se zbog krize izazvane epidemijom budu morale smanjiti plaće javnim i državnim službama.

Na sastanku se razgovaralo o ekonomskoj i zdravstveno sigurnosnoj situaciji u pogledu korona virusa.
Predstavnici sindikata i Vlade izmijenili su mišljenja s obzirom na Vladine mjere i mogućnosti ušteda.

Sindikati su složni da je smanjivanje plaća javnim i državnim službama nepotrebno i da neće postići željeni učinak da se spasi državni proračun.

Na kraju sastanka ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je da slijede službeni pregovori gdje se očekuje da će doći do određenog konsenzusa, odnosno rješenja za sve financijske izazove koji su pred Vladom, i kojim neće biti nezadovoljni djelatnici.

Aladrović je naglasio da se u ovom trenutku "ne bi usudio reći" da će smanjenja plaća biti nužna.

"Na cijelom sastanku, koji je trajao tri sata, ni u jednom trenutku riječ 'smanjenje' nije bila izgovorena. Moramo materijalne pozicije državnih i javnih službenika staviti na stol i o tome razgovarati. Ja se nadam određenom konsenzusu", kazao je Aladrović.

Predsjednica Glavnog vijeća HSSMS MT Anica Prašnjak, kazala je da održan konstruktivan sastanak predstavnika sindikata i Vlade, na kojem je svaki sindikat iznio u kakvim uvjetima članovi rade tijekom epidemije.

Također, spomenula je probleme i upite medicinskih sestara, poput prekovremenih sati, godišnjih odmora, a koje sindikat svakodnevno rješava prema nadležnim institucijama.

Činjenica je da dolazi do nepoštivanja kolektivnog ugovora te je tom prilikom pozvala nadležne institucije i ravnatelje bolnica da se pridržavaju kolektivnih ugovora.

Predsjednica Prašnjak  istaknula je da iz perspektive medicinskih sestara, medicinske sestre i medicinski tehničari se ne mogu ničega odreći, jer su se već do sada odrekli puno toga.

''Dali smo naglasak na naš obol na prvoj crti, a hoćemo li biti izuzeti, to je na Vladi da pokaže ovaj put svoje raspoloženje prema tim službama'', zaključila je Anica Prašnjak.

U narednom razdoblju slijede službeni pregovori o plaćama i temeljnim kolektivnim ugovorima u cilju pronalaska rješenja za radnike i državu.

U nastavku možete pogledati izjavu Predsjednice Prašnjak za Novu TV kao i ostale vijesti iz medija.

Predsjednica Glavnog vijeća sindikata medicinskih sestara i tehničara: ''Imamo dosta problema na terenu, svakodnevno nam stižu upiti",dnevnik.hr

Okončan sastanak sindikata javnih službi i Vlade, dnevnik.hr

Pregovori o plaćama u javnom sektoru, hrt.hr

Ribić za RTL: 'U ovom trenutku nismo se spremni ničega odreći! Mi ne vidimo žrtvu poduzetnika', rtl.hr

Poruka sindikata: 'Cijeli svijet je protiv smanjivanja plaća, nitko to ne radi! To neće spasiti proračun', rtl.hr

Sindikati ni nakon razgovora s ministrima ne napuštaju svoje pozicije, jutarnji.hr

To ne radi ni jedna zemlja u EU, ne treba intervenirati u nešto što bi donijelo štetu, večernji.hr

Zasad bez smanjenja, direktno.hr


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja