Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
Predstavljanje knjige Srcem za ranjenu Hrvatsku u Osijeku, 28.11.2023.
  29.11.2023.

Predstavljanje knjige Srcem za ranjenu Hrvatsku u Osijeku, 28.11.2023.

U Osijeku je 28. studenog predstavljena knjiga Srcem za ranjenu Hrvatsku koja nam donosi stranu medicinskog osoblja koji su također u ratu sudjelovali te su pritom dali velik obol, ali i podnijeli velike žrtve.

Kao i u ostalim gradovima u kojima su održane promocije knjige i u Osijeku autor knjige Ivica Radoš ponovio da je knjiga nastala kao razgovor s medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu. Na više od 400 stranica, knjiga donosi sjećanja i svjedočanstva medicinskog osoblja od Vukovara do Dubrovnika, a koji su u ratu sudjelovali kao dragovoljci, unutar aktivnog vojnog sastava ili su djelovali unutar svojih ustanova na radnim mjestima. Kako ističe, knjiga je ovo koja donosi svjedočanstva koja nisu nimalo ugodna, ali koja je nužno konačno ispričati, pogotovo kako bi se s njima upoznale mlađe generacije.

Do realizacije ove knjige došlo je na inicijativu Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara kako bi se prikazala i druga perspektiva Domovinskog rata te požrtvovnost medicinskog osoblja, poručila je predsjednica Glavnog vijeća sindikata Anica Prašnjak. Željeli smo da se javnost upozna i da se ne zaboravi što su te majke i ti očevi, ti mladići i djevojke, prolazili u ratu. Tu ima jako teških opisa, jako teških situacija medicinskih sestara i tehničara koji su proživjeli teške trenutke na ratištu, ali i na svojim radnim mjestima. Kako nitko u proteklih 30 godina nije zapisao svjedočanstvo medicinske sestre ili tehničara rekli smo si sami kako ćemo mi onda uložiti taj trud. Angažirali smo stoga dobrog pisca i novinara za kojeg smo znali da će moći ova svjedočanstva nakon toliko godina iz ljudi „izvući”, poručila je Prašnjak.

 

https://radio.hrt.hr/radio-osijek/vijesti/srcem-za-ranjenu-hrvatsku


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja