Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
Prosvjedna povorka okupila tisuću medicinskih sestara i medicinskih tehničara iz cijele Hrvatske, 12. svibnja 2018.
  13.05.2018.

Prosvjedna povorka okupila tisuću medicinskih sestara i medicinskih tehničara iz cijele Hrvatske, 12. svibnja 2018.

Pod geslom „Sestrinstvo – glas koji vodi, zdravlje je temeljno ljudsko pravo“ u subotu 12. svibnja okupilo se oko tisuću medicinskih sestara i tehničara iz cijele Hrvatske koji su na Međunarodni dan sestrinstva, u prosvjednoj povorci središtem Zagreba, tražili poštivanje kolektivnog ugovora i bolje uvjete rada.  

Organizirali smo ovaj prosvjed kako bi ukazali da su medicinske sestre i tehničari najbrojnija skupina djelatnika u zdravstvu, te kao ljudski resursi jedan od najvažnijih dionika zdravstvenog sustava, a isto tako smo jedni od glavnih nositelja zdravstvene zaštite.

Prosvjedna povorka krenula je od Trga kralja Tomislava, a okupila je oko tisuću medicinskih sestara i tehničara iz cijele Hrvatske, članove i nečlanove Sindikata, a  prosvjednoj povorci su se pridružili i građani koji su na taj način podržali nas u našim zahtjevima, borbi za bolja prava i bolje uvjete rada.

Središnji skup održao se na Markovom trgu u 12 sati gdje su sindikalni čelnici u svojim govorima obratili se Vladi, resornom ministarstvu i ukazali koliko su medicinske sestre i tehničari važni za stanovništvo, kao najveća skupina zdravstvenih djelatnika u zdravstvu, da imamo veliku odgovornost u poboljšanju i očuvanju zdravlja svakog čovjeka, od rođenja do smrti, no da nas se unatoč svemu dovoljno ne cijeni, ne vrednuje.

Svima okupljenima obratili su se: Vesna Jurković iz OB Slavonski Brod, Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća HSSMS MT, Adriano Friganović, glavni tajnik Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva, Brankica Grgurić, predsjednica Sindikata iz rada, Dajana Subić, predsjednica Povjerenstva za PZZ, Antun Bajan, predsjednik Povjerenstva za HMP i Dijana Farkaš iz OŽB Čakovec.

U svojim obraćanjima sindikalni čelnici istaknuli su na probleme u sestrinstvu, poput odlazaka medicinskih sestara i medicinskih tehničara na rad u inozemstvo, na loše opće uvjete rada i života.

Istaknuli su da traže bolje uvjete rada medicinskih sestara i plaćanje prekovremenih sati u skladu kolektivnim ugovorom, koji se, tvrde, ne poštuje kada su u pitanju medicinske sestre i tehničari. 

Isto tako tražimo da se poštuje rad medicinskih sestara i tehničara, da ih se ne omalovažava i ne zanemaruje kod donošenja zakona i pravilnika u zdravstvu, koje bi trebalo ostati javno dobro, na temeljima koje je postavio Andrija Štampar.

Ispunjavanje tih zahtjeva jedini je način da se zaustavi egzodus sestara i tehničara u zapadnu Europu, kamo ih je u zadnjih pet godina hrvatskog članstva u EU, otišlo gotovo tisuću.

Ovim putem zahvaljujemo se svim članovima koji ste svojim dolaskom pokazali našu snagu, a i svim građanima, sestrinskim organizacijama koji su nam dali punu podršku u našoj mirnoj prosvjednoj povorci i time dokazali koliko cijene naš trud i rad.

Pokazali smo kolika je velika uloga medicinskih sestara i tehničara u njezi bolesnih i zaštiti zdravih ljudi, čija je zdravstvena zaštita nezamisliva bez sestrinske profesije.

Uistinu, ovim prosvjedom medicinske sestre i medicinski tehničari pokazali su da je sestrinstvo – Glas koji vodi i stoga se zahvaljujemo svim našim članovima i svim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima na vašoj ljudskosti i nesebičnosti, koje svakodnevno dokazujete pomažući bolesnima.

Galeriju možete pogledati ovdje.

U nastavku vam donosimo vijesti iz medija koji su popratili prosvjednu povorku.

http://vijesti.hrt.hr/prosvjedna-povorka-medicinskih-sestara-i-tehnicara

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/prosvjed-medicinskih-sestara-i-tehnicara-na-trgu-svetog-marka-

https://www.jutarnji.hr/Fotogalerije/prosvjed-medicinskih-sestara-u-zagrebu/

https://www.vecernji.hr/vijesti/ispunite-nase-zahtjeve-i-sprijecite-egzodus-medicinskih-sestara-i-tehnicara-

https://www.vecernji.hr/galleries/gallery/

https://www.24sata.hr/news/medicinske-sestre-i-tehnicari-upozorili-na-probleme-u-struci-

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/u-zagrebu-prosvjedna-povorka-medicinskih-sestara-i-tehnicara-

https://www.zagreb.info/aktualno/zg/hrvatski-strukovni-sindikat-u-mirnoj-povorci-za-dignitet-i-dostojanstvo-medicinskih-sestara-

http://www.index.hr/Vijesti/clanak/u-podne-na-markovu-trgu-prosvjeduju-medicinske-sestre-i-tehnicari/

https://vijesti.rtl.hr/novosti/-prosvjed-medicinske-sestre-i-tehnicari-traze-bolje-uvjete-rada-i-postovanje

https://vijesti.rtl.hr/stotine-medicinskih-sestara-zbog-neuskladjenosti-ministarstava-i-komore-ne-mogu-se-zaposliti/

http://www.nacional.hr/tisucu-medicinskih-sestara-na-prosvjedu

http://hr.n1info.com/Zasto-drzava-dovoljno-ne-ne-priznaje-i-ne-cijeni-sestrinstvo

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/pobuna-medicinskih-tehnicara-i-sestara-u-prosvjednoj-povorci-ukazali-probleme-

 

 

 

 


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja