Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
Prvi sastanak pregovaračkih odbora za izmjene i dopune TKU-a, 14.04.2023.
  14.04.2023.

Prvi sastanak pregovaračkih odbora za izmjene i dopune TKU-a, 14.04.2023.

Održan je prvi sastanak pregovaračkih odbora Vlade i predstavnika sindikata o sklapanju izmjena i dopuna Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.

Predsjednica Nezavisnog sindikata srednjih škola Nada Lovrić izjavila je nakon sastanka pregovaračkih odbora sindikata javnih službi i Vlade da su zatražili isplatu uskrsnica od 100 eura svim zaposlenima u javnim službama, a od 200 eura za članove sindikata.

Sindikati javnih službi smatraju kako je sada dobra prilika da do početka pregovora o osnovici plaća učine iskorak pa su tražili 100 eura uskrsnice za sve zaposlene, a za članove sindikata 200 eura.

Na pitanje jesu li sindikalni zahtjevi realni ministar Piletić je rekao kako bi rezultat pregovora trebala biti "zlatna sredina", odnosno ono što Vlada može osigurati u skladu s proračunom.

Sindikati javnih službi tražili su ugovaranje uskrsnice već za ovu godinu, a Vlada je predložila da je ugovorimo za 2024. te da razgovaramo o regresu i drugim pravima. Nastojat ćemo približiti stavove, dodao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Prema Vladinim podacima, malo je manje od 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama, među kojima je oko 98.000 članova sindikata.

Nastavak pregovora bit će u ponedjeljak, 24. travnja.

Piletić: Omogućiti veća materijalna prava u državnim i javnim službama

 


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja