Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
Sindikatima ponuda Vlade povećanja plaća je neprihvatljiva, konferencija za medije, 17.10.2022.
  17.10.2022.

Sindikatima ponuda Vlade povećanja plaća je neprihvatljiva, konferencija za medije, 17.10.2022.

Sindikati javnih službi na današnjoj konferenciji za medije istaknuli su da očekuju od Vlade bolju ponudu vezanu uz njihove zahtjeve za povećanjem plaća u ovoj i idućoj godini, a ako do toga ne dođe pokrenut će se sindikalne akcije.

Sindikati smatraju da je minimum, od kojeg ni sutra neće odustati, povećanje od osam posto od 1. listopada te još 5 posto od iduće godine. Stoga, kako se čini, bez tog prihvaćanja neće ni sutra biti dogovora.

Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća HSSMS MT, očekuje od Vlade veći pomak u odnosu na ono što su ponudili, a sve „kako bi svoje radnike vrednovali onako kako oni zaslužuju i kako bi se izbjegle sindikalne akcije.“
"Država kao takva ne može bez javnih službi funkcionirati, bez socijalnih radnika, zdravstvenih radnika, mirovinskog sustava, a mi vjerujemo da će Vlada izaći s boljom ponudom kako bi zaustavili ono što smo po sindikatima počeli već raditi – sindikalne akcije koje nažalost za građane nisu dobre. Kada javne službe stanu, staju usluge za građane i to je važno za funkcioniranje države.
Stoga se nadamo da će u Vladi biti realni i razboriti", rekla je Prašnjak.

Nada Lovrić iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama rekla je kako ogroman postotak onih koji su u sindikatima obrazovanja dobili ponudu Vlade ukazuje kako je veliki broj njihovih članova spreman prosvjedovati za svoje zahtjeve, kao što su prosvjedovali i 2019. godine.

"Mi dajemo sada još jednu, zadnju šansu Vladi da sutra pokuša s novom ponudom. Moj je dojam da je bilo dobre volje tijekom pregovora od vladinih pregovarača i sindikata da se iznađe neko rješenje, no brine me ima li na strani Vlade pregovarača koji mogu razmišljati izvan kutije, izvan okvira. Čini mi se da je to neki šablonski izgovor „ne možemo vam dati jer će to uzrokovati inflaciju“. A to ne stoji, inflacija je tu odavna, veća nego ikada. Korigirali smo prvi zahtjev naš od 10 posto ove godine, na osam, tijekom pregovora i to je minimum minimuma i razborito u odnosu na inflaciju ove i najavu iduće godine", rekla je Nada Lovrić koja smatra podmetanjem vezanje rasta plaća nastavnika i učitelja s rastom plaća saborskih zastupnika.

Matija Kroflin, makroekonomist Sindikata znanosti i savjetnik pregovaračkih odbora naveo je da prosječan rast plaća će biti 10 posto za one van javne službe, a inflacija će biti iznad 10 posto u RH ove godine. Za iduću godinu su projekcije inflacije barem 6 posto. Stoga, sindikati žele ovim povećanjem krajem ove godine doći do razine rasta cijena i sa zahtjevom iduće godine spriječiti pad realnih plaća naših članova.

"Ove godine će, nažalost, pad realnih plaća biti velik, a ne želimo to dopustiti i iduće godine. Situacija je dramatična za neke naše članove jer rast cijena puno više pogađa one s manjim plaćama. Manje od ovog u našem prijedlogu ne možemo stoga i manje od ovog bi značilo da mi sindikati koji trebamo štititi svoje članove ne radimo svoj posao", rekao je Matija Kroflin.

Na slijedećem linku možete pogledati tiskovnu konferenciju za medije.

Press javne službe, 17.10.2022.

HRT vijesti: Sindikatima Vladina ponuda neprihvatljiva

vecernji.hr.: Sindikati odbili ponudu Vlade


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja