Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
Spremni smo za akcije, sve će biti u skladu sa zakonom, Anica Prašnjak za HRT, 17.10.2022.
  17.10.2022.

Spremni smo za akcije, sve će biti u skladu sa zakonom, Anica Prašnjak za HRT, 17.10.2022.

Uoči nove runde pregovora za povećanje plaća u javnim službama Predsjednica Glavnog vijeća Anica Prašnjak potvrdila je u gostovanju u Dnevniku HRT-a da sindikatima zaposlenih u javnim službama Vladina ponuda povećanja osnovice plaća nije prihvatljiva te da očekuju da ju Vlada korigira.

- Mi smo spremni na sve akcije koje su zakonom dopuštene. Sindikati organiziraju industrijske akcije, prosvjede, štrajkove i sve ostalo. Sve što odlučimo mi u 11 sindikata javnih službi.

Dodaje da su u razgovorima s članstvo te da imaju naznake kako će se sve odvijati i kakvi će odazivi biti.

- U bolnicama to nije baš tako jednostavno kao u nekim drugim službama, no imamo iskustva iza sebe, znat ćemo to odraditi kako to zakon bude dopuštao, dodaje.

Prašnjak dodaje da je točan podatak da u sustavu nedostaje oko četiri tisuće medicinskih sestara.

- Sustav počiva na entuzijazmu, predanosti naših ljudi svojem pozivu i profesiji. Osoblje je već vrlo umorno, iako pacijenti dobivaju sve što mi je potrebno. Očekujemo u pregovorima da ih se barem vrednuje kroz taj materijalni dio. Da im se nadoknadi barem tako, kada već nedostaje četiri tisuće ljudi, ističe.

Ovaj broj je jako velik.

- Cijelo vrijeme govorimo da se povećaju upisne kvote, da se ljudima daju stipendije, da ih se potakne na ovaj zahtjevan i častan poziv. Nažalost, još uvijek nema sluha od nadležnih. Nadamo se da će progledati, kaže čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Na upit kolika bi bila pristojna plaća za rad jedne medicinske sestre ili zaposlenika u zdravstvu, Anica Prašnjak odgovara.

- Svakako bi pristojna plaća bila da se pokriju svi životni troškovi, da se pokriju krediti, da se može normalno funkcionirati kao što je to u drugim europskim zemljama. Da ležerno možete otići na godišnji odmor, u kazalište, da djeci možete priuštiti torbe... Da možete kuću popraviti, da možete ogrjev nabaviti. Da možete biti neopterećeni time hoćete li sutra imati za kruh, mlijeko, ulje ili režije, zaključuje.

Cijeli prilog možete pogledati na slijedećem linku.

HRT: Prašnjak u Dnevniku: Spremni smo za akcije, sve će biti u skladu sa zakonom

HRT: Sindikatima javnih službi Vladina ponuda povećanja plaća neprihvatljiva

Sindikati javnih službi idu u štrajk? Odbili su Vladinu ponudu: ''Sve opcije su otvorene'' (dnevnik.hr)

Sindikati odbili ponudu Vlade: 'Manje od ovog što tražimo ne može. Sutra očekujemo pravedniju ponudu' (rtl.hr)

Sindikati odbili ponudu Vlade i najavili akcije koje nisu dobre za građane - N1 (n1info.hr)

 


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja