Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
Održan sastanak u Ministarstvu zdravstva sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u zdravstvu, 16.09.2021.
  16.09.2021.

Održan sastanak u Ministarstvu zdravstva sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u zdravstvu, 16.09.2021.

Danas je u Ministarstvu zdravstva na zahtjev Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara i Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske održan sastanak s ministrom zdravstva izv.prof.dr.sc. Vilijem Berošom vezano uz otvorena pitanja u sustavu zdravstva.

 Teme su bile:

- Realizacija dogovora o plaćanju razlike prekovremenog rada

- Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova

- Otvoreno pismo radnicima u zdravstvu

Sastanku su prisustvovali ministar zdravstva sa suradnicima,  te predsjednici sindikata Anica Prašnjak i Stjepan Topolnjak sa suradnicima.  

Ministar zdravstva i sindikati konstatirali su kako je nakon dugotrajnog procesa pregovora riješeno pitanje plaćanja razlike isplate prekovremenog rada.

Nakon što je Sabor Republike Hrvatske 18. lipnja 2021. godine donio Izmjene i dopune Državnog proračuna RH  kojim su osigurana sredstva za isplatu razlike uvećanja plaća s osnove prekovremenog rada,  danas na sjednici Vlade Republike Hrvatske donosi se i stupa na snagu Odluka o isplati razlike plaća za prekovremeni rad.  

Time je ovaj dugotrajni proces pregovora o prekovremenom radu priveden kraju.

Ministarstvo zdravstva će već u ponedjeljak zdravstvenim ustanovama proslijediti Odluku Vlade RH zajedno s uputama o isplati.

Na sastanku je također konstatirano da je u završnu proceduru upućen Prijedlog izmjena i dopuna Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u sustavu zdravstva na kojoj  sindikati već duže vrijeme inzistiraju.

Razgovaralo se o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u zdravstvu i otvorenom pismu ministra, kojom prilikom su  sindikati ponovo iskazali svoje protivljenje obveznom cijepljenju samo za radnike u sustavu zdravstva, te podržali slobodu izbora radnika, a u slučaju provedbe spomenutih mjera i obveznog testiranja radnika inzistirali na provedbi testiranja na teret poslodavca.

U prilogu vam dostavljamo Prijedlog odluke o isplati razlike iznosa uvećanje plaće za prekovremeni rad radnicima u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

PRIJEDLOG ODLUKE - o isplati razlike iznosa uvećanje plaće za prekovremeni rad radnicima u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja